Tiltistä keinoja läheiselle oman hyvinvoinnin parantamiseen

Tieto- ja tukipiste Tiltin läheistyön tavoitteena on rahapelaajan läheisen hyvinvoinnin parantaminen. Vaikka pelaaja ei lopettaisikaan pelaamista, voi läheinen muuttaa omia ajatus- ja käyttäytymismallejaan sekä pitää huolta itsestään.


Läheisten kokemuksia peliongelmista -kortit

Tiltissä kerättiin korttipakkaan pelaajien läheisten kokemuksia rahapeliongelmien seurauksista sekä ratkaisuista, joilla läheiset ovat parantaneet hyvinvointiaan.

Työssään pelihaittoja kohtaavat ammattilaiset voivat käyttää Läheisten kortteja sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyssä.

Kysy lisää ja tilaa: tiltti(at)sininauha.fi


Tiltin läheisten neuvoja toiselle rahapelaajan läheiselle

Tiltissä käyvät läheiset ovat ratkaisseet toisen pelaamisesta itselleen aiheutuneita haittoja monin eri tavoin.

Tässä muutama hyväksi koettu neuvo:

  • Päästä irti ja luovu ylimääräisestä vastuusta. Tämä tarkoittaa etäisyyden ottamista ja vastuun luovuttamista pelaajalle. Peliongelmasta voi irtautua, vaikka ihmissuhde säilyykin.
  • Ole kärsivällinen. Muutos on prosessi, eikä se tapahdu hetkessä. Myös luottamuksen uudelleenrakentuminen vie aikaa.
  • Puhu avoimesti. Omista tunteistaan ja ajatuksistaan on hyödyllistä puhua esimerkiksi läheisen ihmisen tai ammattilaisen kanssa. Ei ole olemassa vääriä tunteita, ja esimerkiksi vihan ja katkeruuden tunteet ovat normaaleja.
  • Aseta rajoja. Rajat kertovat muille sen, mitä minulle saa ja ei saa tehdä. Rajat ovat tärkeä osa omasta hyvinvoinnista huolehtimista.
  • Turvaa oma taloutesi. Pidä huoli siitä, ettei pelaaja pääse käsiksi rahoihisi.
  • Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja hemmottele itseäsi. Tee asioita, joista tulet iloiseksi. Muista nukkua, syödä ja liikkua riittävästi. Älä jää yksin.
  • Hyväksy oma rajallisuutesi. Vain pelaaja voi lopettaa pelaamisen. Läheinen voi olla pelaajan tukena, mutta ei ole vastuussa pelaamisesta, sen seurauksista tai päätöksistä, joita pelaaja tekee.
  • Ota vastaan apua ja vertaistukea. Kukaan meistä ei selviydy yksin - eikä tarvitsekaan. Joskus voi olla helpompaa puhua sellaiselle, joka on käynyt läpi samankaltaisia asioita kuin sinäkin.

Katso myös:

Läheisten avoimet ovet

Tietoa läheisenä olosta ja vinkkejä elämiseen liikaa pelaavan läheisenä Peluurin sivuilta


Vinkkejä talousasioihin rahapelaajan läheiselle