Tiltistä saat apua,
luottamuksellisesti.

Lisätty 10.1.2019

Rouva Peluri

Tieto- ja tukipiste Tiltissä osittain äänitetty ohjelma Rouva Peluri lähetetään tänään 10.1.2019 YLE Radio 1:stä klo 22.05. Se on myös kuukauden ajan kuunneltavissa YLE Areenassa.

Ohjelmassa seurataan vuoden ajan henkilöä, joka on pelannut omaisuutensa, työnsä ja miltei avioliittonsakin. Ohjelmassa tarkastellaan, mitä ongelmapelaajan mielessä liikkuu ja miltä hänen arkensa näyttää. Ohjelmassa vieraillaan myös tieto- ja tukipiste Tiltissä ja keskustellaan asiakastyöntekijän Katri Kytöpuun kanssa.

Voit kuunnella ohjelman Yle Areenasta.

Lyhyempiä pelaajien omia tarinoita on kuunneltavissa Kaikki Pelissä -audiodokumenttisarjassa. Ne löydät täältä.

Tarkempi kuvaus Rouva Pelurista:

Kioskeilla, ruokakaupoissa ja huoltoasemilla välkehtivät hedelmäpelit eivät ole harmitonta viihdettä, vaan ne tuhoavat monen suomalaisen elämän. Rahapelit ovat myös helposti saatavilla netissä.

Rahapeliongelmiin liittyy paljon häpeää ja vaikenemista. Monelle onkin yllätys, että vaikeista peliongelmista kärsiviä ongelmapelaajia löytyy Suomesta yli 100 000. Kuvaan kuuluu, että juuri ongelmapelaajat tuottavat merkittävän osan suomalaisen peliyhtiön voitoista. – Se on tuskaista rahaa, sanoo dokumentin päähenkilö.

Rouva Peluri -nimisessä dokumentissa seurataan vuoden ajan henkilöä, joka on pelannut omaisuutensa, työnsä ja miltei avioliittonsakin. Ohjelmassa tarkastellaan, mitä ongelmapelaajan mielessä liikkuu ja miltä hänen arkensa näyttää.

Tavanomainen asiointi ruokakaupassa on todella hankalaa. Kassan jälkeen on mahdotonta ottaa suuntaa suoraan ovelle, koska jalat väistämättä vievät pelikoneen luokse. Lisäksi kuulija pääsee seuraamaan päähenkilön kahvihetkeä toisen peliongelmaisen kanssa sekä avun hakemista ammattilaiselta. Dokumentin päähenkilö on hakenut ja saanut monenlaista apua peliongelmaansa jo viiden vuoden ajan. Aika kuluu, mutta hellittääkö peliongelma koskaan?

Ongelmia pelaamisen hallinnan kanssa on noin 200 000 suomalaisella. Kun myös peliongelmasta kärsivien läheiset huomioidaan, liiallisen rahapelaamisen aiheuttama hätä ja pahoinvointi ulottuu laajalle suomalaiseen yhteiskuntaan.

Dokumentin toteutus: Katarina Blomqvist.