Ajatuksia asiakastyöstä: motivaatio

1.4.2022

Olen jo tovin miettinyt motivaatiota, mitä se oikein on? Mistä se syntyy ja miten pysyisimme motivoituneina? Mikä tappaa motivaation? Mitä voimme tehdä, jotta motivaatio pysyy hengissä? Tiltissä kohtaamme pelaajia, joiden tie toipumiseen vaatii paljon työtä ja aikaa. Motivaation vahvistaminen on keskeinen asia, jolla tuetaan toipumisen edistymistä ja ehkäistään retkahduksia.

Omaan ajatteluuni motivaatio nousi vahvasti, kun mietin toivoa ja sen ylläpitämistä. Keskeisin asia, mitä jäin miettimään oli se, että toivoa on vaikea ylläpitää, mikäli parempaa kohti ei löydy mitään konkreettisia polkuja tai mitään, mitä itse pystyisin tekemään. Motivaatioon pätee ehkä sama? Jos olen motivoitunut muuttamaan jotain omassa elämässäni, mutta en löydä mitään sellaista arkeeni sopivaa toimintaa, millä voisin lähestyä tavoitettani, on paljon vaadittu pysyä motivoituneena.

Motivaation synty

Toipumisprosessin ensimmäinen kriittinen kohta on se, kun ongelmallisesti pelaava ymmärtää, että hänen elämänsä voisi olla parempaa ilman pelaamista. Usein motivaatio syntyy pelosta, pelaaja joutuu kasvokkain sen kanssa, mitä kaikkea itselleen tärkeää on menettämässä. Valitettavasti elämme Suomessa vielä sellaisessa kulttuurissa, jossa pelaamisen kontrollin häviäminen tuottaa kohtuuttoman paljon häpeää pelaajalle.

Ehkä siksi motivaatio lopettaa ja hakea apua lopettamiseen, syntyy vasta ääriolosuhteissa: silloin kun rahat ovat lopussa, velkaa paljon ja läheisillä on vaikeaa ymmärtää, miksi kriisitilanteeseen on päädytty.

Motivaatiota koetellaan

Kun pelaaja viimein saa haettua apua ja osoittaa sen, että hänessä on syntynyt ainakin pieni motivaation kipinä, pitäisi hänen kanssaan alkaa miettimään kaiken muun ohella myös sitä, miten motivaatiota ylläpidetään ja vahvistetaan.

Tässä kohtaa moni pelaaja kaipaa aluksi auttajan apua ja tukea. Harvan pelaajan elämä muuttuu päivänpaisteiseksi heti, kun hän lopettaa pelaamisen.

Usein käy niin, että pelaamaton elämä voi tuntua jopa ankeammalta, kun se ainoa asia, joka toi edes pienen mielihyvän, poistuu. Pelaajat saattavat tehdä itselleen liian suuria ja epärealistisia tavoitteita, joista seuraavat jatkuvat epäonnistumisen kokemukset. Muuttunut elämä saattaa vaikuttaa synkältä ja ilottomalta, ennen kuin aivot taas alkavat havaita muitakin asioita kuin pelaamisen. Toipumisprosessi saattaa edetä niin hitaasti, että pelaajan on vaikeaa nähdä omaa edistymistään. Häpeä ja syyllisyys läheisille aiheutetuista haitoista saattaa estää minkäänlaisen ilon tuntemista. Motivaatio voi arjen puristuksessa kuristua hengiltä.

Mitä siis voi tehdä, jotta motivaatio pysyisi elävänä ja vahvistuisi?

  1. Kannattaa pitää mielessä ne hyvät asiat, jotka säilyvät elämässä, kun tehdään työtä toipumisen eteen ja pitää kirjaa asioista, jotka mahdollistuvat toipumisen edetessä
  2. Suuret tavoitteet kannattaa jakaa pienimmiksi, sellaisiksi, jotka ovat mahdollista saavuttaa ja jotka tuovat mukanaan onnistumisen kokemuksia
  3. Perustarpeista huolehtiminen on todella tärkeää: kunnolla nukkuminen, säännöllinen ruokarytmi ja liikunta
  4. Hyvät asiat jäävät liian usein ongelmien ja haasteiden alle, joten kannattaa pitää kiitollisuuspäiväkirjaa tai toipumispäiväkirjaa. Tekniikka mahdollistaa myös esimerkiksi toipumisvlogin pitämisen.

Nämä ovat vain muutamia ehdotuksia.

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että oma elämäsi on niin solmussa, ettet pysty löytämään polkuja kohti toipumista tai et tiedä edes mistä aloittaa, hakeudu hoito- ja tukipalveluihin. Mietitään sitten yhdessä, mistä kannattaisi aloittaa ja miten sinun motivaatiosi pysyisi hengissä ja vahvistuisi.
Hehkulamppujen kuvat: Adobe Stock
Kirjoittaja Katri

Luitko jo nämä?

30.4.2024

”Päätin lopettaa rahapelaamisen!”

Hieno päätös, varsinkin jos pelaamisesi on tuottanut sinulle haittaa pitkän aikaa. Oletko...
11.1.2024

Pää täynnä rahapelaamista

Uusi vuosi on alkanut ja monet meistä tekevät itselleen lupauksia myös uuden elämän...
1.6.2023

Vankilatyö Satakunnan Tiltissä

Vankilassa ihmisellä voi olla aikaa hoitaa peliongelmaansa Satakunnan Tiltissä yhteistyö...