Vankilatyö Satakunnan Tiltissä

1.6.2023

Vankilassa ihmisellä voi olla aikaa hoitaa peliongelmaansa

Satakunnan Tiltissä yhteistyö vankiloiden kanssa alkoi alueellisen Tiltin avattua toimintansa 2020. Yhteys syntyi Kriminaalihuoltosäätiön RISERaPeli -hankkeen kautta. Hankkeessa kehitetään rikosseuraamusasiakkaiden rahapeliongelmien tunnistamista, ehkäisyä ja kuntoutusta. Tiltti -toimintaan ohjautuneet olivat itse toivoneet tukea juuri rahapeliongelmaan.

Pelaaminen vankilassa on vaikeaa, joten ovat sen suhteen turvassa.

Usein rahapeliriippuvuuden hoitaminen alkaakin pelaamattomuuden tukemisella. Vankila voi tarjota ihmiselle luontevan kohdan pelaamattomuuteen, koska pääsy pelien äärelle on estetty.

On ehkä vaatinut pakon, että toipuminen on lähtenyt käyntiin.

Tiltti -työ vankien kanssa on ollut yksilötyötä. Tapaamiset on järjestetty Skypellä ja ne ovat olleet säännöllisiä. Skype on ollut välineenä helppo, koska se ei ole paikkaan sidottu ja tapaamiset eivät ole vaatineet matkustamista. Toisaalta kasvokkaiset tapaamiset olisivat saattaneet olla tehokkaampia.

Vankilassa olevan ihmisen tukeminen on antoisaa työtä

Vankilassa olevan ihmisen rahapeliongelmasta toipumisen tukeminen on samankaltaista kuin Tiltissä tehtävä pelaamattomuuden tukeminen yleensäkin. Olemassa olevat asiakkuudet ovat osoittaneet, että avunhakijat ovat olleet motivoituneita yhteiseen työskentelyyn.

Jos jaksaa etänä puida viikoittain rahapeliongelmaansa, on motivaatio kohdallaan.

Tiltin työntekijät jatkavat yhteistyötä Satakunnan vankiloiden kanssa. Yhdessä toteutetaan vankimessut siten, että työntekijät jalkautuvat alueen vankiloihin kertomaan palvelusta. Vangit pääsevät vankilassa ollessaan tutustumaan Tiltin toimintoihin.

Vapautuminen voi olla kriisi myös rahapelaamisen suhteen

Vankilan ympäristössä pelaaminen on vaikeaa, mutta vapautuminen voi olla kriisi myös rahapelaamisen suhteen. Tiltin tuen piirissä olleet ovat kuitenkin varmoja pelaamattomuuden jatkumisesta.

Nyt on paras hetki varustautua tulevaan.

Tiltissä asiakkaana olleille on jo kartoitettu mahdollista jatkoa-apua niillä alueilla, joille he vapautuvat. Tiltin tapaamisia on myös mahdollista jatkaa vapautumisen jälkeen. Vankilatyö Satakunnan Tiltissä on osoittanut, että Tiltissä käytetyt toipumisen menetelmät taipuvat monenlaiseen työskentelyyn monenlaisten ihmisten kanssa.

Lainaukset ovat Satakunnan Tiltin työntekijöiden haastattelusta.

Lue lisää Satakunnan Tiltistä täällä.

Lue lisää RISERaPeli -hankkeesta täällä.

Luitko jo nämä?

30.4.2024

”Päätin lopettaa rahapelaamisen!”

Hieno päätös, varsinkin jos pelaamisesi on tuottanut sinulle haittaa pitkän aikaa. Oletko...
11.1.2024

Pää täynnä rahapelaamista

Uusi vuosi on alkanut ja monet meistä tekevät itselleen lupauksia myös uuden elämän...
6.2.2023

Mitä tarkoittaa rahapeliongelmasta toipuminen?

Rahapeliongelmasta toipumiselle ei ole olemassa yksiselitteistä kaikille sopivaa määritelmää....