Luovuus toipumisen tukena -ryhmä

5.12.2022

Tiltissä alkoi keväällä 2022 Luovuus toipumisen tukena -ryhmä miehille,  jossa työskenneltiin taidelähtöisin menetelmin. Ryhmä oli maksuton ja sitä luotsasi Ira Hynninen-Sundelin. Nyt on haku auki kevään 2024 ryhmään. Luovaan toimintaan voi monella liittyä ennakkokäsityksiä, tai peruskoulun kuvistunneista on voinut jäädä ikäviä muistoja. Toisaalta saatat pohtia, miten taide voisi edistää sinun toipumistasi? Nyt Ira vastaa meille yleisimpiin taidelähtöisiin menetelmiin liittyviin myytteihin ja kysymyksiin, sekä oikoo vääriä luulojamme. Jutun lopusta löydät ilmoittautumisohjeet keväällä alkavaan ryhmään.

Kenelle ryhmä on tarkoitettu? Voinko minä osallistua ryhmään?  

Olet kohdeyleisöä, jos sinulla on rahapeliongelma ja kiinnostusta tulla mukaan. Sinun ei tarvitse osata entuudestaan mitään. 

Kevään 2024 ryhmä kokoontuu

  • 8 kertaa ajalla 5.3.2024- 23.4.2024
  • Joka tiistai klo 17:00-19:00

Mitä minä voin saada ryhmästä itselleni?  

Tässä ryhmässä pohdimme kysymyksiä miten rahapeliongelma on haitannut elämääsi, millaista muutosta haluat ja keinoja, joilla päästä muutosta kohti. Jokaiselle tämä on yksilöllinen prosessi, vaikka rahapeliongelma ilmiönä yhdistääkin.

Asiat, joita ryhmässä käsitellään/pohditaan, ovat samoja mitä Tiltin asiakastyössä on noussut esille: esimerkiksi erilaiset tunteet (häpeä, syyllisyys, ym.), kysymykset siitä kuka minä olen tai haluaisin olla, tyhjyyden kokemus, motivaation ja elämän sisällön löytyminen, läheisten kanssa oleminen, ja konkreettisten keinojen miettiminen oman tilanteen haltuun ottamiseen. Luovat toiminnat/taidemenetelmät ovat apuväline näiden kysymysten pohdintaan – Tekeminen ja toiminta avaa erilaisia reittejä kehoon ja mieleen, kuin pelkkä puhuminen.

Taiteen avulla voit päästä uudella tavalla kosketuksiin tunteisiisi ja löytää sanoja asioille, joilla ei ole ollut selkeää nimeä. Joskus kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, eikä sanoja edes tarvita! Taiteen avulla voit oivaltaa aivan uusia asioita itsestäsi ja tilanteestasi ja löytää reittejä eteenpäin.  

Onko tämä ryhmä varsinaista terapiaa?

Ryhmä EI ole terapiaa, mutta toiminta ja keskustelut toiminnan herättämistä ajatuksista ja tunteista koetaan monesti terapeuttisina ja omaa toipumista eteen päin vievänä. Vaikka ryhmä ei ole terapiaa, niin ryhmää ohjaa vahvalla ammattitaidolla ja kokemuksella toimintaterapeutti ja taideterapeutti Ira. 

Pitääkö minun osata piirtää? 

Ryhmässä EI tarvita taiteellisia taitoja, vaan kuka tahansa voi osallistua ryhmään ja tehdä oman osaamisen mukaan. Toiminnot ohjataan niin, että ne ovat mahdollisia kaikille. Kuitenkin on hyvä olla kiinnostunut ja utelias näitä menetelmiä kohtaan, jotta ne hyödyttävät sinua.

En jaksaisi vain piirustella ringissä. 

Ryhmässä hyödynnetään erilaisia luovia menetelmiä muun muassa maalausta, piirtämistä, kuvia, kirjoittamista, savea, kehollisuutta, musiikkia toipumisen tukena. Toiminnan aikana ja jälkeen käydään myös keskustelua yhdessä ohjaajan ja ryhmäläisten kanssa mitä toiminta ja ryhmäkerran teema on sinussa herättänyt. 

Inhosin kuvaamataidon tunteja koulussa ja en halua kärsiä samaa uudestaan. 

No niinpä, ja sinun ei täällä tarvitse palata kuvistunneille. Tällä ryhmällä ja menetelmillä EI ole mitään tekemistä peruskouluaikaisten kuvaamataidon tuntien kanssa. Tuotoksia ei arvioida eikä arvostella! Kunnioitamme kaikkien tekemistä ja tässä kontekstissa itse tekemisen prosessi nostetaan tärkeäksi, se mitä ajatuksia ja tunteita tekemisen aikana itsessä tapahtuu. Lopputulosta arvostetaan ja ihaillaan.  

Paljastanko tuotoksissa itsestäni muille jotakin, mitä en halua? 

Työskentelystä ja lopputuloksista ei kukaan muu voi tulkita elämääsi kuin sinä itse. Muut voivat kysyä kysymyksiä tai tehdä havaintoja, mutta vain sinä itse kerrot, mitä työ ja työskentely on juuri sillä hetkellä sinulle merkinnyt, mitä koet tai miltä sinusta tuntuu. Kerrot siis juuri niin paljon tai vähän kuin haluat, sillä sinulla on oikeus valita, kuinka paljon haluat itsestäsi jakaa muille. Omat rajat ovat tärkeä kysymys ja hienoa, että pohdit tätäkin näkökulmaa. Haluamme tukea kävijöitämme omien rajojen vaalimiseen. 

Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan!  

Tule rohkeasti kokeilemaan ryhmää, mutta ilmoittaudu ensin Iralle:

Laita sähköpostia: ira.hynninen-sundelin@sininauha.fi tai soita 040-5783165 (maanantai-keskiviikko klo 10.00-13.00)

Ira pyrkii keskustelemaan kaikkien osallistujien kanssa ennen ryhmän alkua ja vastailee mielellään kysymyksiisi, jos jokin jäi vielä mietityttämään! 

Teksti: Ira Hynninen-Sundelin ja Minna Raivikko

Kuvat: Ira Hynninen-Sundelin

Luitko jo nämä?

11.1.2024

Pää täynnä rahapelaamista

Uusi vuosi on alkanut ja monet meistä tekevät itselleen lupauksia myös uuden elämän...
1.6.2023

Vankilatyö Satakunnan Tiltissä

Vankilassa ihmisellä voi olla aikaa hoitaa peliongelmaansa Satakunnan Tiltissä yhteistyö...
6.2.2023

Mitä tarkoittaa rahapeliongelmasta toipuminen?

Rahapeliongelmasta toipumiselle ei ole olemassa yksiselitteistä kaikille sopivaa määritelmää....