Päivittyvä tiedote: MUUTOKSIA TIETO- JA TUKIPISTE TILTIN TOIMINNASSA

Tiltin aukiolot toukokuusta 2021 alkaen

Helatorstaiviikolla (10.5.-15.5.21):

  • Zoom Vertaisrinki maanantaina klo 17-18
  • puhelinpäivystykset tiistaina ja keskiviikkona klo 12-13.30, p. 040-5783165

Kasvokkaista toimintaa avataan vähitellen 17.5. 21 alkaen

  • Avoimet ovet maanantaisin klo 15-19.
  • Läheisten avoimet ovet kerran kuussa torstaisin klo 16-18: 3.6.; 1.7. ja 5.8.21.
  • Toiminnallisia päiväryhmiä ulkona kesäaikaan, ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Muut toiminnot 17.5.21 alkaen:

  • Puhelinpäivystys jatkuu keskiviikkoisin klo 12-13.30, p. 040 3584 198.
  • Vertaisrinki pelaajille Zoomin kautta keskiviikkoisin klo 17-18. Ilmoittautumiset osoitteeseen: tiltti@sininauha.fi

Tarkemmat tiedot ja ajankohdat päivitetään myös viikkokalenteriin.


Tiltti – tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan

Tuntuuko, että pelaat liikaa? Viekö kone liikaa aikaasi ja rahaasi? Tiltistä saa tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen. Lue lisää Tiltistä

Tiltti sijaitsee Peliklinikalla Helsingin Hakaniemessä

Tulen paikalle ensimmäistä kertaa

Olen käynyt Tiltissä aiemmin

Kokemuksia peliongelmista

Klikkaa kuvaa ja lue pelaajien kokemuksia rahapeliongelmien syistä, seurauksista ja ratkaisuista (linkki vie toiselle sivustolle) .


Tiltin työn arkea -blogi

Tätä blogia kirjoittavat vuorotellen Tiltin työntekijät.

Blogiteksteissä pohditaan omasta työarjesta ja asiakastyön kohtaamisista nousevia teemoja.

Etusivulta voit lukea aina uusimman blogitekstin ja vanhemmat löytyvät omalta sivultaan täältä.


Miksi pelaamattomuuden tukeminen on tärkeää?

Tiltissä käyvät rahapelaajat voi jakaa karkeasti kahteen joukkoon: niihin, jotka kamppailevat rahapelaamisen lopettamisen kanssa ja niihin, jotka ovat lopettaneet rahapelaamisen. On ehkä helpompi ymmärtää, miksi ihminen kaipaa tukea pelaamisen lopettamiseen, mutta miksi tarvitaan tukea pelaamattomuuden ylläpitämiseen?

Kaikissa riippuvuutta aiheuttavissa toiminnoissa olisi todella yksinkertaista, jos vain toiminnan lopettamisella kaikki ongelmat olisivat ohi. Liian usein olen kuullut tarinan siitä, kuinka joku onnistui olemaan vuosia pelaamatta ja sitten miltei huomaamatta pelaaminen oli alkanut uudelleen ja johtanut entistä suurempiin ongelmiin.

Milloin siis voi olla varma, ettei ala uudelleen pelaamaan?

Ehkä sataprosenttisen varma ei voi olla koskaan. Rahapelaaminen voi olla niin hyvin opittu tapa esimerkiksi stressin purkamiseen, että se pulpahtaa pintaan vuosienkin jälkeen. Siksi olisi tärkeää, että jokaisella joskus ongelmallisesti pelanneella olisi joku läheinen tai tukemistaho, jolle voisi aina puhua peliajatusten pulpahdellessa pintaan. Itse ajatukset eivät vielä ole katastrofi tai suuri häpeä. Olisi ihme, jos paljon pelanneelle ei koskaan heräisi näitä ajatuksia toipumisen aikana. Merkityksellistä on se, miten niiden kanssa selviää - johtavatko ne pelaamattomuuden vahvistumiseen tai pelaamisen uudelleen aloittamiseen.

Keskeinen asia pelaamattomuuden ylläpitämisessä on omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen ja sen tunnistaminen, mikä itsellä herättää peliajatuksia. Mitä ahdistuneempia, väsyneempiä, yksinäisempiä ja nälkäisiä olemme, sitä vaikeampi meidän on pitää houkuttelevat ajatukset esimerkiksi pelaamisesta aisoissa. On tärkeää tunnistaa, mikä herättää peliajatuksia, jotta voi toimia toisin tilanteissa, joissa aiemmin on aloittanut pelaamisen.

Voisiko näkökulman vaihtamisesta olla apua? Sen sijaan, että yritetään ennaltaehkäistä retkahdusta ja koko ajan pelätään niin käyvän, voitaisiin rakentaa pelaamatonta elämää ja hakea tukea pelaamattomuuden ylläpitämiseen.

Ei vaihdeta riippuvuudesta toiseen, jookos?

Kun keskittyy yhden tietyn toiminnan lopettamiseen, saattaa syntyä tilanne, jossa alkuperäiseen ongelmaan ei päästä käsiksi ja yksi ongelmallinen toiminta korvautuu toisella yhtä haitallisella. Tiltissä on ollut näkyvissä alkoholin käytön lopettamisen jälkeen alkanut rahapelaaminen. Kaikissa palveluissa, joissa käsitellään riippuvuutta aiheuttavia asioista, oli ne päihteitä tai toimintaa, pitäisi pystyä katsomaan ihmisiä kokonaisuuksina, eikä vain päihde- tai rahapeliongelmaisina.
Apua ja tukea tarvitaan toki toiminnan lopettamiseen. Silti merkityksellisempää on se, miten ihmistä autetaan ja tuetaan muokkaamaan itselleen sellainen elämä, josta selviytyäkseen hän ei tarvitse päihteitä tai rahapelejä.

Miten pelaamattomuutta voi tukea?

Tärkein asia pelaamattomuuden tukemisessa on se, että aina löytyy paikka, johon voi mennä tarpeen tullen puhumaan ammattilaisten tai vertaisten kanssa. Voisimme heittää romukoppaan ajatuksen siitä, että riippuvuutta aiheuttavissa asioissa pitää aina käydä pohjakosketuksen kautta. Mikään asia ei ole liian pieni puhuttavaksi. Mikään ongelma ei ole liian pieni, jotta siitä ylipääsemiseksi ei voisi hakea itselleen tukea.

Kun sitten koittaa se päivä, jolloin pelaaja voi todeta, että ei enää tarvitse pelaamista mihinkään, aletaan olemaan voiton puolella. Elämä on kuitenkin arvaamatonta ja siksi Tilttiinkin saa tulla aina, kun siltä tuntuu. Vaikka tankkaamaan vähän varmuutta siitä, että pelaamattomuuden polku on se, jolla haluaa pysyä.

-Katri, 21.4.21

Tiltti Instagramissa

Tänään vietetään läheisten päivää. Moni läheinen kärsii rahapelaamisen haitoista. Heillä on myös oikeus apuun ja tukeen. Palvelujärjestelmää on ehdottomasti parannettava tältä osin. Peliklinikka tarjoaa tukea läheisille, lisätietoa alla olevasta linkistä. https://peliklinikka.fi/laheiselle/ #tilttihki #peliongelmastatoipuminen #peliklinikka #sininauhaliitto
Tiltti toivottaa rentouttavaa vappua kaikille! #tilttihki #peliongelmastatoipuminen #peliklinikka #sininauhaliitto
Töissä Peliklinikalla- juttusarjassa esittäytyy nyt Tiltti! "Tieto- ja tukipiste Tiltissä on normaalioloissa säännöllistä kasvokkaista toimintaa. Jokainen tulija kohdataan itsenään ja hänelle annetaan yksilöllistä neuvontaa ongelmallisen rahapelaamisen kysymyksiin. Avoimet ovet ovat Tiltin perustoimintamuoto. Asiakastyöntekijät Hanna ja Katri kuvaavat työtään sekä vaativaksi että antoisaksi sosiaaliseksi sosiaalialan työksi." Käy lukemassa koko teksti Peluurin nettisivuilta: https://www.peluuri.fi/ajankohtaista/tiltin-tyon-ydin-kohtaaminen-hetkessa #tilttihki #peliklinikka #peliongelmastatoipuminen #sininauhaliitto
Asiakastyöntekijämme Katri pohtii Tiltin blogissa pelaamattomuutta: "Voisiko näkökulman vaihtamisesta olla apua? Sen sijaan, että yritetään ennaltaehkäistä retkahdusta ja koko ajan pelätään niin käyvän, voitaisiin rakentaa pelaamatonta elämää ja hakea tukea pelaamattomuuden ylläpitämiseen." Lue koko blogi: https://www.tiltti.fi/info/tiltin-tyon-arkea-blogi #tilttihki #peliongelmastatoipuminen #peliklinikka #sininauhaliitto

Uusimmat uutiset:


Anna palautetta:


Tiltti somessa:


Twitter logo      Instagram logo      Facebook logo