Päivittyvä tiedote: MUUTOKSIA TIETO- JA TUKIPISTE TILTIN TOIMINNASSA

Tiltin aukiolot kesällä 2021

Kasvokkainen toiminta:

  • Avoimet ovet maanantaisin klo 15-19.
  • Läheisten avoimet ovet kerran kuussa torstaisin klo 16-18: 3.6.; 1.7. ja 5.8.21.
  • Päiväretkiä torstaisin 17.6.; 8.7.; 12.8. ja 31.8. ja ryhmätoimintaa perjantaisin 4.6.; 2.7.; 6.8. ja 20.8. Tarkista kunkin päivän ohjelma ja ilmoittautumisohjeet retkille ryhmätoiminnan tiedotteesta.

Muut toiminnot:

  • Puhelinpäivystys jatkuu keskiviikkoisin klo 12-13.30, p. 040 3584 198.
  • Vertaisrinki pelaajille Zoomin kautta keskiviikkoisin klo 17-18. Ilmoittautumiset osoitteeseen: tiltti@sininauha.fi

Tarkemmat tiedot ja ajankohdat päivitetään myös viikkokalenteriin.


Tiltti – tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan

Tuntuuko, että pelaat liikaa? Viekö kone liikaa aikaasi ja rahaasi? Tiltistä saa tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen. Lue lisää Tiltistä

Tiltti sijaitsee Peliklinikalla Helsingin Hakaniemessä

Tulen paikalle ensimmäistä kertaa

Olen käynyt Tiltissä aiemmin

Kokemuksia peliongelmista

Klikkaa kuvaa ja lue pelaajien kokemuksia rahapeliongelmien syistä, seurauksista ja ratkaisuista (linkki vie toiselle sivustolle) .


Tiltin työn arkea -blogi

Tätä blogia kirjoittavat vuorotellen Tiltin työntekijät.

Blogiteksteissä pohditaan omasta työarjesta ja asiakastyön kohtaamisista nousevia teemoja.

Etusivulta voit lukea aina uusimman blogitekstin ja vanhemmat löytyvät omalta sivultaan täältä.


Miksi pelaamattomuuden tukeminen on tärkeää?

Tiltissä käyvät rahapelaajat voi jakaa karkeasti kahteen joukkoon: niihin, jotka kamppailevat rahapelaamisen lopettamisen kanssa ja niihin, jotka ovat lopettaneet rahapelaamisen. On ehkä helpompi ymmärtää, miksi ihminen kaipaa tukea pelaamisen lopettamiseen, mutta miksi tarvitaan tukea pelaamattomuuden ylläpitämiseen?

Kaikissa riippuvuutta aiheuttavissa toiminnoissa olisi todella yksinkertaista, jos vain toiminnan lopettamisella kaikki ongelmat olisivat ohi. Liian usein olen kuullut tarinan siitä, kuinka joku onnistui olemaan vuosia pelaamatta ja sitten miltei huomaamatta pelaaminen oli alkanut uudelleen ja johtanut entistä suurempiin ongelmiin.

Milloin siis voi olla varma, ettei ala uudelleen pelaamaan?

Ehkä sataprosenttisen varma ei voi olla koskaan. Rahapelaaminen voi olla niin hyvin opittu tapa esimerkiksi stressin purkamiseen, että se pulpahtaa pintaan vuosienkin jälkeen. Siksi olisi tärkeää, että jokaisella joskus ongelmallisesti pelanneella olisi joku läheinen tai tukemistaho, jolle voisi aina puhua peliajatusten pulpahdellessa pintaan. Itse ajatukset eivät vielä ole katastrofi tai suuri häpeä. Olisi ihme, jos paljon pelanneelle ei koskaan heräisi näitä ajatuksia toipumisen aikana. Merkityksellistä on se, miten niiden kanssa selviää - johtavatko ne pelaamattomuuden vahvistumiseen tai pelaamisen uudelleen aloittamiseen.

Keskeinen asia pelaamattomuuden ylläpitämisessä on omasta hyvinvoinnistaan huolehtiminen ja sen tunnistaminen, mikä itsellä herättää peliajatuksia. Mitä ahdistuneempia, väsyneempiä, yksinäisempiä ja nälkäisiä olemme, sitä vaikeampi meidän on pitää houkuttelevat ajatukset esimerkiksi pelaamisesta aisoissa. On tärkeää tunnistaa, mikä herättää peliajatuksia, jotta voi toimia toisin tilanteissa, joissa aiemmin on aloittanut pelaamisen.

Voisiko näkökulman vaihtamisesta olla apua? Sen sijaan, että yritetään ennaltaehkäistä retkahdusta ja koko ajan pelätään niin käyvän, voitaisiin rakentaa pelaamatonta elämää ja hakea tukea pelaamattomuuden ylläpitämiseen.

Ei vaihdeta riippuvuudesta toiseen, jookos?

Kun keskittyy yhden tietyn toiminnan lopettamiseen, saattaa syntyä tilanne, jossa alkuperäiseen ongelmaan ei päästä käsiksi ja yksi ongelmallinen toiminta korvautuu toisella yhtä haitallisella. Tiltissä on ollut näkyvissä alkoholin käytön lopettamisen jälkeen alkanut rahapelaaminen. Kaikissa palveluissa, joissa käsitellään riippuvuutta aiheuttavia asioista, oli ne päihteitä tai toimintaa, pitäisi pystyä katsomaan ihmisiä kokonaisuuksina, eikä vain päihde- tai rahapeliongelmaisina.
Apua ja tukea tarvitaan toki toiminnan lopettamiseen. Silti merkityksellisempää on se, miten ihmistä autetaan ja tuetaan muokkaamaan itselleen sellainen elämä, josta selviytyäkseen hän ei tarvitse päihteitä tai rahapelejä.

Miten pelaamattomuutta voi tukea?

Tärkein asia pelaamattomuuden tukemisessa on se, että aina löytyy paikka, johon voi mennä tarpeen tullen puhumaan ammattilaisten tai vertaisten kanssa. Voisimme heittää romukoppaan ajatuksen siitä, että riippuvuutta aiheuttavissa asioissa pitää aina käydä pohjakosketuksen kautta. Mikään asia ei ole liian pieni puhuttavaksi. Mikään ongelma ei ole liian pieni, jotta siitä ylipääsemiseksi ei voisi hakea itselleen tukea.

Kun sitten koittaa se päivä, jolloin pelaaja voi todeta, että ei enää tarvitse pelaamista mihinkään, aletaan olemaan voiton puolella. Elämä on kuitenkin arvaamatonta ja siksi Tilttiinkin saa tulla aina, kun siltä tuntuu. Vaikka tankkaamaan vähän varmuutta siitä, että pelaamattomuuden polku on se, jolla haluaa pysyä.

-Katri, 21.4.21

Tiltti Instagramissa

Ensi viikon torstaina Tiltti lähtee Skatan tilalle! Tutkimme luonnonkasveja ja teemme hoitavan käsikylvyn. Otamme eväät mukaan! Lähtö Tiltin ala-ovelta klo 12.00. Ilmoittaudu mukaan: tiltti@sininauha.fi Lisätietoja nettisivuiltamme: www.tiltti.fi Tule mukaan kivaan päivään! #tilttihki #peliongelmastatoipuminen #peliklinikka #sininauhaliitto
Hyvää viikon alkua kaikille! Huomenna ollaan jo kesäkuussa! Muistattehan, että tällä viikolla Tiltissä on monenlaista toimintaa ja tukea tarjolla. Tänään MA 31.5 on Avoimet ovet kasvotusten klo 15-19 KE 2.6 Puhelinpäivystys klo 12-13.30 ja Vertaisrinki Zoomissa klo 17-18 TO 3.6 Läheisten Avoimet ovet klo 16-18 PE 4.6 Puuhaperjantai: mölkkyä klo 11-14 Tarkemmat tiedot löytyy: www.tiltti.fi #tilttihki #peliklinikka #peliongelmastatoipuminen #sininauhaliitto
Tiltin kesätoiminnassa on myös tutut Puuhaperjantait neljänä perjantaina klo 11-14. Vietämme ne ulkona, tapaamme Tiltin ala-ovella ja otamme evästä mukaan. PE 4.6 Pelaamme mölkkyä lähialueella PE 2.7 Retkeilemme Tiltin Lapinlahden palstalle, ulkoilemme luovan toiminnan parissa PE 6.8 Lähdemme kävelykierrokselle tutustumaan Helsingin eri patsaisiin PE 20.8 Pelaamme mölkkyä lähialueella Tervetuloa mukaan! #tilttihki #peliklinikka #peliongelmastatoipuminen #sininauhaliitto
Tänä kesänä Tiltti retkeilee Skatan tilalle Helsingin Vuosaareen Vihreän Veräjän vieraaksi! -Voit ilmoittautua mukaan yhteen tai vaikka kaikkiin toimintoihin: tiltti@sininauha.fi. -Lähdemme aina Tiltin ala-ovelta klo 12 -Lähtö tilalta takaisin n. 16.00 -Otamme eväät mukaan TO 17.6 Luonnon hyvinvointi, Tutkimme luonnon kasveja, joilla on hyvinvointivaikutuksia ja teemme hoitavan käsikylvyn TO 8.7 Kädentaidot, Keräämme luonnosta askartelutarvikkeita ja teemme kranssin tai tuulikellon TO 12.8 Eläintenhoito, Hoidamme ja rapsuttelemme maatilan eläimiä ja pääsemme aasikärryajeluun TI 31.8 Mato-onginta Valmistamme itse onget ja lähdemme kokeilemaan kalaonnea #tilttihki #peliklinikka #peliongelmastatoipuminen #sininauhaliitto

Uusimmat uutiset:


Anna palautetta:


Tiltti somessa:


Twitter logo      Instagram logo      Facebook logo