Haittojen vähentäminen?

25.5.2020

Yksi yleisimmistä puheenaiheista Tiltin kävijöiden kanssa on pelaamisen haittojen vähentäminen. Kun puhutaan riippuvuuksista, saattaa törmätä ajatukseen, että haittojen vähentäminen ei ole hyvä asia; se antaa ihmiselle mahdollisuuden jatkaa haitallista toimintaa. Miksi sitten puhumme rahapeliongelmista kärsivien kanssa haittojen vähentämistä?

Ongelmat rahapelaamisen kanssa koetaan vieläkin niin häpeällisiksi, että useimmat koettavat ensin lopettaa omin avuin ja kun se ei onnistu, haetaan apua. Kohtaamme silloin ihmisen, jonka ongelman ydin on se, ettei hän kykene lopettamaan pelaamista. Koska ei ole realistista ajatella, että ihmeen kaupalla yksi käynti Tiltissä hoitaa koko ongelman, yritämme auttaa kävijää niin, että hän kykenisi parantamaan elämäänsä edes hitusen verran heti. Se voi onnistua kiinnittämällä huomiota siihen, miten juuri hän voisi omassa elämässään vähentää pelaamisen aloittamisen riskiä tai jos se ei onnistu, miten hän voisi etukäteen varautua niin, ettei kykene häviämään kaikkia rahojaan.

Jos pystymme yhteistyössä vähentämään kävijän stressiä sekä pelaamisen lopettamisesta että päivittäisestä toimeentulosta, hänelle ehkä jää energiaa työskennellä kohti rahapeliongelmasta toipumista. Samalla hän jaksaa kokeilla ja löytää itselleen sopivimmat tukipalvelut ja myös sitoutuu niihin paremmin. Kun useimpien Tiltissä kävijöiden peliurat ovat jatkuneet muutamasta vuodesta kymmeniin vuosiin, vain harva omaa sellaiset resurssit, että kykenisi lopettamaan saman tien. Useat repsahdukset tuottavat mielikuvan siitä, että on todella tyhmä ja huono ihminen. Haittojen vähentäminen antaa parhaimmillaan ihmisille kokemuksen oman kontrollin takaisin saamisesta ja myös asteittaisesta elämän paranemisesta.

Haittojen vähentäminen ei koske vain talousasioita. THL:n tutkimuksen mukaan vuonna 2017 Peliklinikan asiakkailla oli rahapelaamisesta aiheutuneita haittoja enimmillään 71 ja keskimäärin 28,4 haittaa per pelaaja. Taloudellisten haittojen lisäksi pelaajilla oli tunnetason haittoja, terveyshaittoja, ihmissuhdehaittoja, työhön ja opiskeluun liittyviä haittoja. Tämän lisäksi oli joukko muita haittoja, joita olivat esimerkiksi häpeän kokemus omassa yhteisössä, tarve pelirahan hankkimiseen rikollisin keinoin sekä perheväkivallan kokemus. Näin monenlaisten haittojen vähentämiseen ja niiden poistamiseen Tiltissä kävijät tarvitsevat apua sekä meiltä työntekijöiltä että muilta Tiltissä kävijöiltä. Rahapeliongelmasta toipuminen voi olla pitkä ja työtä vaativa prosessi, jonka alkuun monet pääsevät ensin vähentämällä pelaamisen aiheuttamia haittoja.

Kirjoittaja Katri/25.5.2020

Luitko jo nämä?

30.4.2024

”Päätin lopettaa rahapelaamisen!”

Hieno päätös, varsinkin jos pelaamisesi on tuottanut sinulle haittaa pitkän aikaa. Oletko...
11.1.2024

Pää täynnä rahapelaamista

Uusi vuosi on alkanut ja monet meistä tekevät itselleen lupauksia myös uuden elämän...
1.6.2023

Vankilatyö Satakunnan Tiltissä

Vankilassa ihmisellä voi olla aikaa hoitaa peliongelmaansa Satakunnan Tiltissä yhteistyö...