Milloin on oikea aika tulla Tilttiin?

6.7.2022

Rahapelaaminen arjessa näyttäytyy yksilöille hyvin eri tavoin. Joskus rahapelaaminen on arjessa roolissa, joka syystä tai toisesta mietityttää. Kyseessä voi olla yhtä hyvin oma pelaaminen tai vaikkapa läheisen pelaaminen. Usein rahapelaaminen alkaa mietityttää siinä vaiheessa, kun se aiheuttaa jonkinlaisia haittoja elämässä, tai tulee pelattua enemmän kuin on alun perin ajatellut. Voi olla vaikeaa löytää omasta lähipiiristä ihmistä, jonka kanssa rahapelaamisesta puhuminen tuntuisi luontevalta, tai sitten keskustelut loppuvat lyhyeen, kun ajatukset aiheesta eivät kohtaa.

Tiltissä on mahdollisuus puhua rahapelaamisesta sekä ammattilaisten, että halutessaan myös vertaisten kanssa. Ensimmäinen keskustelu käydään aina ammattilaisen kanssa.

Lopetuspäätöstä pelaamisen suhteen ei tarvitse tehdä tullakseen Tilttiin. Tiltissä jokainen kävijä asettaa omat tavoitteet pelaamisen suhteen. Tukea on saatavilla sekä pelaamisen pohtimiseen, että mahdollisen muutokseen aikaansaamiseen pelaamisen suhteen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Tiltissä on saatavilla myös tietoa käytännön keinoista pelaamisen hallitsemiseen.

Jotkut kävijöistä päättävät lopettaa pelaamisen kokonaan, ja toisinaan muutos vaatii paljon aikaa ja työstämistä. Joskus matkan varrella tulee hetkiä, jolloin päätös ei pidäkään ja henkilö palaa pelaamiseen. Taka-askeleet pelaamisen lopettamisessa ovat tavallisia. Näihin tilanteisiin voi liittyä valtavan raskaita tunteita, joita voi olla erityisen vaikea jakaa läheisten kanssa. Tilttiin voi tulla vaikka olisi juuri pelannut. Asiasta voidaan puhua rakentavassa hengessä ja pohtia yhdessä mikä johti tilanteeseen, ja mitä voisi jatkossa tehdä toisin, jotta tilanne ei enää toistuisi.

Joskus pelaamisen myötä elämä on voinut mennä jo mennä aika sekaisin.

Taloudellinen tilanne on voinut mennä solmuun, ja läheiset ihmissuhteet kärsiä. Mieliala saattaa olla pahasti pakkasen puolella, ja saattaa jopa tuntua siltä, että tilanteesta ei ole ulospääsyä. Keskustelemalla luottamuksellisesti tilannetta voi jäsentää itselleen. Muilta pelaajilta tai ammattilaisilta voi saada myös käytännön vinkkejä tilanteen selvittelyyn. Muiden kanssa keskustelemalla voi huomata, että toipumiset polut ovat moninaiset ja usein myös oma perspektiivi ongelman käsittelyyn laajenee.

Tiltissä kohtaaminen ja keskustelu ovat toiminnan keskiössä.

Pöydän ääressä on kortteja, joissa on jotakin tekstiä. Kahdet kädet pitelevät kahvikuppia ja korttipakkaa korttien yläpuolella.

Tavoitteenamme on myös lisätä ymmärrystä rahapeliongelmasta ilmiönä. Voit tulla Tilttiin kun pelaaminen mietityttää, tai kaipaat tietoa tai tukea aiheeseen liittyen. Ensimmäisellä kerralla toivomme sinun tulevan Tiltin Avoimiin oviin, joissa työntekijöillä on yleensä parhaiten aikaa keskustella jokaisen tulijan kanssa erikseen. Siis tervetuloa Tilttiin!

Lisää blogitekstejä Tiltin työn arjesta: Tiltin työn arkea

Kirjoittaja Kikka (Kikka työskenteli Tiltissä vuosien 2021-2022 aikana)

Luitko jo nämä?

30.4.2024

”Päätin lopettaa rahapelaamisen!”

Hieno päätös, varsinkin jos pelaamisesi on tuottanut sinulle haittaa pitkän aikaa. Oletko...
11.1.2024

Pää täynnä rahapelaamista

Uusi vuosi on alkanut ja monet meistä tekevät itselleen lupauksia myös uuden elämän...
1.6.2023

Vankilatyö Satakunnan Tiltissä

Vankilassa ihmisellä voi olla aikaa hoitaa peliongelmaansa Satakunnan Tiltissä yhteistyö...